Wednesday, July 12, 2006

Kokkuvõte esimestest lastelaagri päevadest

1. päeval: probleem sellega, et ei tohiks oma porgandeid jätta, kõik saavad ühtemoodi kartulikrõpsu.

2. päeval: probleem sellega, et kui Martale järgi läksin, selgus, et tal on pepu väga punane ja kaka püksis... vist juba päris kaua aega olnud, nahapunetust arvestades. Ühispotitamist ei tehta ja Marta justnagu-tahaks-hädale olekut ei oska keegi tõlgendada, nii et kõik tuleb jälle püksi?

3. päeval: probleem sellega, et lapse suurel varbal on suur tükk küünest ära murdunud ja verd immitseb. Kuidas juhtus, keegi ei tea. Et võibolla pallivannis.

4. päeval: Läks nagu päris hästi, ainult et Marta aevastas ära tulles.

5. päeval (ehk täna): laps tatistas ja köhis ja jäi koju. Siin pildil näha, kuidas ootab koduseid pannkooke meega ja pärnaõieteed ;)



Infot: 4 nädalat, 12 tundi nädalas maksab laagris 500 dollarit - kui keegi viitsib tunnihinda arvutada...
Lapsi on Marta grupis 13 ja kasvatajaid 3 - kaks professionaalid ja üks on keskkoolitüdruk.

Ma ei teagi, mis arvata.

18 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Las laps opib ise ilusti potil kaima, siis ka paras aeg suvelaagrisse saata.On kohe palju iseseisvam. Vahepeal aga, et kutsuge moni Marta vanune poiss voi tydrik talle seltsi paariks tunniks mangima.;-)

1:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hmm, mul ajab juba su loo lugemine kopsu üle maksa. Sellise hiiglahinna juures pakutav ebakvaliteetne teenus peaks igal vanemal harja punaseks ajama. Läheks või ise ja pahandaks nendega seal!

1:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

see potil käimise asi on küll karm. Kui minu tirts lasteaeda läks, sipa varem kui 2 aastaselt, siis ka paaniliselt kartsin seda potil käimise värki. Aga siin õnneks on ikka see potil kooskäimine ja asi sai ruttu selgeks. ja paari esimese päeva jooksul sai ka juba pisikesed viirused külge, seda turtsumist oli selle paari kuu jooksul mil ta lasteaias käis, päris palju.

9:59 PM  
Blogger Anu said...

noh, susannal on ka nii, et mänguhoos lihtsalt pole aega potil käimiseks:) õnnetusi juhtub. paratamatult lasteaias on teine keskkond kui oma kodus, ja minu arvates on nii, et mida varem laps harjub igasuguste keskkondade ja kohtadega, seda vähem ta neid tulevikus kardab v end ebamugavalt tunneb. pluss veel see, et ise vaba aega saad enda jaoks. kui hoidjat ei ole, kulub see vägagi marjaks ära.

10:50 PM  
Blogger Eppppp said...

No potitamiasega on nii, et Marta oli enam-vähem mähkmevaba, aga seal lasteaias ei oska keegi ta märke lugeda, et aeg pissile minna. Nii et, vastupidiselt Eesti-lugudele (mu õelaps ka õppis just kollektiivis ühispotitamiste käigus triki ära), on ta nüüd just lastekollektiivis jälle õppinud püksi tegema. Masendav küll.

5:47 AM  
Blogger Martasmimi said...

What is this blog about?
Marta looks so perplexed?
Just curious....

1:02 PM  
Blogger Anu said...

Epp, ära võta seda nii traagiliselt, lastel ikka juhtub! Suusi on ka mähkmevaba olnud juba paar-kolm kuud, samas Feliks oli lasteaeda minnes seda olnud pool aastat ja ikkagi hakkas uuesti lasteaeda minnes häda püksi tulema. See võib ka olla tingitud sestsamast uuest keskkonnast ja elumuutusest, mis stressi tekitab ja lapsel püksipissimisena avaldub. See ei kesta kaua ja läheb kindlasti üle!:)
Samas on kasvatajate poolt küll imelik, kui nad ei kontrolli seda, kas lapsel on häda või ei, suu on ju ometi peas, et küsida ja iga vähegi lastega kogenum peaks neid märke ka ise nägema. Äkki nad on harjunud, et kõik lapsed on kaua mähkmetes... Samas võiks ju seda mähet ka vahetada, kui "aroome" õhus tunda on... Nii ükskõik ei saa ju lapsest olla, kui sa selle töö juba valinud oled...

10:19 PM  
Blogger Ruudi said...

Hm, endal kùll lapsi pole, aga sellel màhkmeteemal olen vaielnud siin Itaaliamaal. Ma elan lasteaedade suhtes ùlemaailma kuulsas linnas Reggio Emilias, siin on neil mingi oma teaduslik kool tehtud, ning on olemas kohe reggio emilia stiilis lasteaiad. ( ka viimsis asuv Piilupesa on ses stiilis). Ka Ameerikast kàivad tihti pedagoogid òppimas meie linna lasteaiandamist. Mul ka sòbranna kohe kàepàrast olemas lasteaia kasvataja ning mu emal on eralasteaed Eestis ( viimsis muuseas). Mul emal ka 1,5 aastased tibud kàisid ilma màhkmeteta ja kohe. Tehti kollektiivset potitamist ning keeegi pùksi ei tee. Loomulikult vòib juhtuda màngu sees, aga see on kohe nàha, kuna màhkmeid pole kellegil. Nohh, italiana arvas, et nii vàikestel on vòimatu.Pikalt vaidlesime sel teemal ja pikalt vestlesin emaga. Ma jààn kindlaks oma arvamuse juurde ja italiana jài minuga lòpuks nòusse...Seega, ka vàga popis ning teaduslikkus lasteaias on lùnk...
Ma juba kord nàgin Martat ùhe pildi peal, màhkmetega, kuid arvasin, et pole hea màrkust teha, kui endal kogemus puudub.. Kahe aastane peaks juba oskama ise teha ja ise kùsida. Teinekord anna vahetuspesu vaid kaasa lapsele, kùll nad siis ta àra vahetavad? See on lihtsalt minu arvamus, ma arvan, et ma teeks nii... kuid samas on vaja situatsioonis olla, lihtne on teistele òelda...Ning nùùd on ta juba rohkem kàinud, ehk enam pole sellist intsidenti juhtunud.

11:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

4 nädalat, 12 tundi nädalas maksab laagris 500 dollarit- st 1 tund maksab 10.42 dollarit

Lapsi on Marta grupis 13- kokku saavad nad raha nende laste pealt 6500 dollarit kuu aja eest

Ei suutnud arvutamata jätta. Mis selle teadmisega aga peale hakata...?

7:26 AM  
Blogger Maria said...

No meie peres juhtub vahest veel 5 aastasega, et suures mänguhoos jõutakse vaid vetsu.. no ja siis pärast peab emme vannitoa vaiba pessu panema jälle. Õnneks seda juhtub ikka väga harva.
Varem juhtus sagedamini. Seega oskasid lapsed ise kohe pesus käia ja riided ära vahetada.
Aga kuskil 1,5-2 aastaselt olid mõlemad mähkmevabad. Väiksem varem suurem hiljem. Neil on üldse kõik asjad koos ära õpitud. Rääkimine, kirjutamine, lugemine, potil käimine jne.
Ei tea kas abiks oli see, et vanaema meil alpsehoidja oli või mitte. Aga vanaemal oli ikka sagedamini aega neile meelde tuletada, et nüüd oleks aeg ära käia.
Mõnda aega oli suht hea indikaator see, et kui lapsed püksi pissisisd siis oli neil mingi mure. Siis sai kohe hakata otsima, et mis neile stressi põhjustab.
Samas mina Epp sinu asemel hetkel alla ei annaks. Räägiks vähe kasvatajatega ja lapsega ka.

1:16 PM  
Blogger Eppppp said...

Ega ma ei annagi alla, juulikuu on makstud ja käime edasi, kui nohu möödas...
Ja potitamises ka alla ei anna...

Ma ise arvutasin ka välja, et üle 10 dollari tund. Samas maksan ma ühele lapsehoidjale 7 ja teisele 8 dollarit, kui arvestada pikemas perspektiivis, siis on ju vahe sees, pealegi on mul süda rahulikum lapsehoidjaga.

Eestis vist on lapsehoidja kallim kui lasteaed?
Ma pole kindel, kas ma teda edaspidi sinna panen (augustis on veel lastelaager, edasi on samas kohas sama asi, ainult et hommikuse lastesõime nime all, samas kasvatajad jne).

2:42 PM  
Blogger maris said...

tead ruudi, mina arvasin ka varem, et pooleteistaastaselt minu laps küll mähkmeid ei kasuta. aga võta näpust, päris elu on hoops midagi muud kui see, mida enne lapse sündi ette kujutame. me alustasime potitamist 6-kuuselt ja kasutame suures osas marlimähkmeid, aga ikkagi pole leevikesel potilkäimine selge. ta teab väga hästi, mis asi on pott ja mida sinna tehakse ja ütleb ka, kui häda tuleb. aga õigel ajal tõuseb ikkagi püsti ja jookseb minema.

1:15 PM  
Blogger Ruudi said...

Leevikese emale: Jahh, ma tean, et on erinev.. seepärast ei tahagi kedagi kritiseerida...Kui juba koera kasvatamine on erinev see, mis ma ette kujutasin reaalsusest, mis siis veel väikese isiku kasvatamisest rääkida!

3:36 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ma ka ikka tihti loen Marta kohta... ja kuna ise ka siin Usas elan, siis tean neid lapsehoidmisega seotud hindu küll... üle mõistuse kõrged on nad tõesti... tahaks enda aastasega minna kuhugi kollektiivi, sest talle nii meeldib teiste lastega jutustada-mängida-uudistada... Aga just need hinnad on siin probleemiks.... mõtlsingi, et peaks hoidma teisi lapsi, mul lasteaiaõpetaja haridus Eestist nagunii... Aga pole veel niikaugele jõudnud... Aga siin ju suht populaarsed need Home Daycare-id...äkki uurid ka midagi taolist oma naabruses... vahel need sõbralikumad ja väiksema kollektiiviga... ma teeks vaid kindel, et kui rohkem kui paar last, et see ikka seadusega kooskõlas... enne elasin IL ja käisin seal ka koolis... ja seal olid küll vastvad seadused ja nõuded sellistele kodulasteaedadele... ja ühe naisega sain ka tuttavaks, kellel omal selline lastehoid oli... tundus küll väga tore ja sõbralik ja tervisliku toiduga kollektiiv... Tean küll, et siin raske head leida... kuid ma enda last küll sellisesse kollektiivi ei tahaks panna, kus isegi mähkusid ei vahetata kui vaja, potile aitamisest rääkimata...

9:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

This site is one of the best I have ever seen, wish I had one like this.
»

9:24 PM  
Blogger Eppppp said...

Kus kandis sa, liisukese emme, elutsed? Maili mulle epetrone30@aol.com?

7:37 AM  
Anonymous Anonymous said...

What a great site
domaine de la vougerai domainname spain Domains service Airmuseum.ca domain tour virtual .ltd.uk domains Casino royale treasure island florida domain web hosting domain name broker Externer domainname buy vicodin from florida v toyota corolla Changing domain names domaine du prignon Go daddy web domain blackjack craps felt Zocor what risk domain free domain appraisal Effexor+and+alcohol+usage

4:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Excellent, love it! »

8:26 PM  

Post a Comment

<< Home