Thursday, January 12, 2006

MATA KIJJUTAB!


Nonii. Eile õhtul suutis ta järjekordselt leida kirjapulga (kuigi üritame need kõik panna elamise ülemistesse kihtidesse, kust ta neid kätte ei saaks).
Mina koristasin teises toas, siis kuulsin juba hädasignaali, nimelt rahulolevat pobisemist: "Mata kijjutab, mõnus..."
Läksin kiire sammuga vaatama. Nii, kui ta mind nägi, hüppas püsti: "Ei tohi, ei tohi Mata kijjutab!"

Vaene laps seostabki kirjutamist sõnaga "ei tohi". Ükspäev vaatasime raamatut, kus pildi peal oli tüdruk, pliiats käes. Marta ajas kulmud kortsu ja hakkas manama: "Ei tohi, ei tohi, tita kijjutab!"

Meil ei ole lapse lauda - kui selle saame, siis võibolla õpib ta ilusasti istuma ja oma paberite peale joonistama-kirjutama.
Seniks aga tuleb mul ikka ja jälle kasutada puhstusvahendit "magic eraser" ehk "võlu-kustutaja", mis mööbli ja seinad puhtaks teeb.

3 Comments:

Blogger Anu said...

Meil sama mure:) Tihti selgub, et hoolimata meie pliiatsite kõrgemalepeitmise ponnistustest on Feliks need kasutusele võtnud - mis on ka loomulik, eks - ja loomulik on ka see, et Suusi siis ise "kijjutama" hakkab ja vääga laia joonega, ikka põrandale ja seinale ja uksele ja kõige hullem veel, kui vildikatega diivanile... Siis ei aita muud, kui ette võtta ülitüütu diivanikatete pesemine...
Tihti on ta ise ka näost ja kätest kirju.
Aga noh, kuidas see laps ikka õpib, kui katse-eksituse meetodil:)

6:49 AM  
Blogger Kaur said...

Meil on siin parem seis. Hakkasime lapsele kohe õpetama, et "ainult paberile tohib joonistada". Nimelt on meil kodus suur pakk 80. aastate keskelt pärit arvutipaberit, lõputu a3 laiuses lint, kuhu võib tõesti sodida ükskõik kui palju. Iida õppis selle kohe ära ja kui paberile joonistades mõni sirgeldus üle ääre läks, siis näitas seda meile äraseletatud näoga ja kommis ise "ainult pabelile tohib".

Muidugi on meil sellest hoolimata kõik seinad pliiatsijoonistusi täis - "sodipodi" ja "Iida tegi", ütleb laps selle kohta ise uhkelt. Ja paberit leiab kõikjalt - kuidas seletada veidrat täiskasvanute reeglit, et vihik on joonistamiseks OK, aga raamat ei ole?

2:02 PM  
Blogger Terje said...

Huvitav,miks minu omad seintele ei joonistanud. Plikalesai veel ekstra ühevärviline tapeet pandud, et äkki teeb ise mustrit. Ja ega nad tänaseni eriti selle joonitamisoskusega hiilga. Martast aga tuleb kunstnikuhingega inimene

12:55 PM  

Post a Comment

<< Home