Wednesday, March 01, 2006

KONARUSED KAKSKEELSUSE TEEL

Mõni sõna on eesti keeles nii lootusetult kohmakas. Kui Marta õpib lastesaatest selgeks sõna fire truck ja paiskab selle uhkelt õhku, siis võin mina küll öelda: "Emme ütleb - tuletõrjeauto..."
...Aga kas ta seda järgi ka oskab öelda? Mul läheb endalgi keel sõlme!

Või inglisekeelne 2-silbiline "upstairs" - eesti keeles vastuseks 9silbiline "ülemisele korrusele". See on üks Justini klassikalisi näiteid, kui raske võib eesti keel olla. Aga Marta ütleb selle asemel "ül-ul-ulu-ulu-lll-le".

On sõnad, mis häälduvad mõlemas keeles ühtemoodi, aga tähendavad erinevaid asju. Kuulakem näiteks dialoogi:
"Marta, where did your daddy go?" Vanatädi Mary on kummarunud Marta kohale ja pärib, kuhu küll issi on läinud.
Marta naeratab vastu: "Tädi! Mõnus tädi!" Olen hetkel veel kindel, et tema mõistab seda sõna eestekeelsena ja nimetab niimoodi tema poole kummardunud Maryt... Sest daddy sõna me lihtsalt ei kasuta.
"Yes, daddy!" on Mary lapse reaktsiooniga rahul. Ega saagi aru, et nad on erinevates keeltes rääkinud

Või teine dialoog:
"Look, this is a seal!" näitab Justin lasteraamatust pilte.
Marta vahib mõtlikul ilmsel hülge pilti. Ilmselt käiates peast läbi oma salvestatud informatsiooni: viimane kord, kui ma tshekkisin, oli siil ju okastega mügarik ja ümmargune, nüüd on okkad kusagile ära kadunud.
"Ei ole siil!" ütleb ta siis.
Meie vahime Justiniga teineteisele abivajavalt otsa. Mis teha?
Jääbki meil see lahendamata, küll me väike geenius selle ise lõpuks välja raalib, et on kahtemoodi siile: ühed on sileda nahaga ja teised on okastega, ühed on issi-keeles ja teised emme-keeles.

4 Comments:

Blogger öö said...

aga ega "ülemisele korrusele" ei ütle eestis ka keegi. ikka "lähme üles" või "emme on üleval". alumisega samamoodi. "lähme alla sööma".

siiliteema tundus eriti keeruline, aga issikeel ja emmekeel vist on ainsad variandid selliste segaduste lahendamiseks :)

3:06 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tänase Õhtulehe artiklist "Arvutisõltlaste aju toimib kiiremini ja tõhusamalt" :"Nähtuse põhjus on tema kinnitusel see, et arvutisõltlastel on tänu pidevale kuvaril toimuvate muutuste jälgimisele välja arenenud võime tajuda korraga mitut tegevust ning ühtlasi jätta tähelepanuta asjad, mis on parajasti käsitletava probleemi lahendamise seisukohalt ebaolulised.
«Samamoodi toimib aju ka neil lastel, kes kasvavad kakskeelses ümbruses ja on seetõttu maast madalast sunnitud märkama kõiki mõisteid kahe erineva keele tasandil,» selgitas Bialystok."
Ellen Bialystok on Toronto ülikooli psühholoogiadotsent. Nähtus, millest ta räägib, on see, et sellistel inimestel töötab aju ratsionaalsemalt ja efektiivsemalt. Nii et Marta on efektiivse ajuga inimene :)

5:19 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jah, mul on üks tuttav kes uuris kunagi kakskeelseid lapsi ja leidis, et need on hilisemas elus andekamad ja paremini toime tulevad. Et algus küll vaevaline, aga selgeks nad need keeled saavad mõlemad. Isegi kolm keelt mõnel lapse, aga see ikka vist liig.

11:31 AM  
Blogger Inga said...

Andryle täienduseks - Airiini ja Johni tirts Natali käib neil päevil Norras lasteaias (on juba pea et 4 aastane). Isaga laulavad nad türgi keeles, emaga räägivad eesti keeles, lasteaias ja õues teiste lastega suhtleb norra keeles. Kuna Airiin on äärmiselt elegantselt adapteeruv tegelane ja nad oma mehega enam inglise keeles omavahel eriti ei räägi vaid enamasti norra keeles, siis inglise keel on nn külaliste "puhul" keel, mida tegelikult Natalii kaasa ei räägi, kuid kuulatab küll hoolega. Nataliile on esialgu 3 keelest küll ja inglise astub ühel hetkel niikuinii sisse:) väga imetabane, kuis ta ära jagab, kelle poole millises keeles pöörduda. kusjuures kõik eesti keelt kõnelevad inimesed on erilised Natalii lemmikud:)
vaatamata mitmekeelsuse segadustele, on lapse jaoks see haruldaselt hea olukord mängeldes(loe kasvades:)) mitu keelt omadada. eks ise asi saab olema kirjutamisega - inglise ja eesti keele kirjapilti paralleelselt omandada on aga ilmselt hõlpsam, kui seda oleks nt vene ja eesti.

2:56 AM  

Post a Comment

<< Home